Cursus Fotografie

BASISCURSUS FOTOGRAFIE

Op zoek naar een cursus fotografie in Wijchen?

Dat komt goed uit, want Fotostudio Wijchen geeft al jarenlang cursussen fotografie (BASIS) aan iedereen,
van jong tot oud, die meer willen leren over fotografie.
Wil je als hobbyfotograaf meer uit je camera halen, ben je een absolute beginner of wellicht heb je een opfrismoment nodig? Deze cursus is hiervoor uitermate geschikt.

Wij geven alleen de BASIS cursus en hebben daarin een behoorlijke ervaring opgebouwd. De focus ligt volledig op de cursist.

ALGEMEEN

Deze cursus is bestemd voor mensen die een spiegelreflex– of systeemcamera bezitten, maar deze meestal op de automatische stand laten staan.

Iedere les bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk, waarin u uw camera steeds beter leert kennen en ziet wat de mogelijkheden ermee zijn. Na afloop van de betreffende les krijgt u een huiswerkopdracht mee, zodat u het geleerde de week daarna in de praktijk kunt brengen. Door te oefenen om deze huiswerkopdracht uit te voeren, leert u ook uw camera beter te bedienen. Van deze huiswerkopdracht neemt u de volgende les een selectie mee, die we gezamenlijk gaan bekijken en bespreken. 

les 1 : hoe werkt een camera?

In deze eerste les leert u hoe uw camera globaal werkt en waarom deze in de automatische stand vaak niet het gewenste resultaat oplevert. De begrippen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde worden geïntroduceerd en kort uitgelegd. Daarna leert u welke scherpstelmogelijkheden de camera heeft en hoe die juist te gebruiken.

les 2 :  diafragma en scherptediepte

Voor deze les staat het diafragma centraal. Wat doet het diafragma nu eigenlijk, maar ook: hoe kan ik het diafragma instellen zodat de achtergrond mooi onscherp wordt. En welke diafragma-waarde gebruik ik in welke situatie? Het begrip ISO wordt verder uitgelegd. We voeren direct de theorie uit in de praktijk en maken een ‘raamlicht’ portret hier in de studio.

les 3 : sluitertijd en beweging

We gaan uitleg geven over de sluitertijd, en wat voor creatieve mogelijkheden dit kan bieden. U leert om een snel bewegend onderwerp tóch scherp op de foto te krijgen, maar ook: waarom is mijn foto bewogen? In de praktijk leren jullie hoe de sluitertijd bij een gewoon portret voor iets creatiefs kan zorgen.

les 4 : compositie en lenskeuze

Wat betekent de compositie van een foto? Zijn daar regels aan gebonden en moeten we die ook volgen? In deze les vele tips en voorbeelden om te zien of compositieregels iets uitmaken en waarom. We leren dus kijken. Daarnaast gaan we dieper in op het gebruik van uw lens. Welke lens kan ik het beste voor mijn onderwerp gebruiken en welke niet? De begrippen brandpunt en lichtsterkte passeren de revue.

les 5 :  witbalans en fotobewerking

Tijdens de laatste les gaan we leren wat kleurtemperatuur & witbalans betekent en hoe je ermee om moet gaan. Ook volgt er uitleg over verschillende resoluties, bestandsformaten en afdrukken. Tevens een demonstratie met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom en wat dit voor uw foto kan betekenen.